Czy jazda na prądzie jest tańsza?
-
gruby1993
- Marka samochodu: nogi :-))
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Czy jazda na prądzie jest tańsza?
Witajcie słyszałem że jeżdżąc na śliniku elektrycznym można obniżyć cenę do 1,50 za 100kilometrów, jak myślicie kiedy to się przyjmie, bo mówi się o tym dość sporo a samochodów o takim napędzie nie widać bądź są koszmarnie drogie :-(
- Mysza
- Moderator
- Marka samochodu: Scenic/C4Picasso
- Podziękował;: 90 razy
- Otrzymał podziękowań: 117 razy
- Znak zodiaku:

Re: Czy jazda na prądzie jest tańsza?
Największy problem chyba z ładowaniem gdzieś na drodze. Stację benzynową zrobisz chociaż na środku pola a prąd jakoś trzeba doprowadzić. Chyba że jakieś generatory. Pytanie czy to się opłaca, drugie pytanie czy nie ma lobbingu potentatów naftowych przeciw temu rozwiązaniu. Następna sprawa akumulatory, jak by nie było po jakimś czasie trzeba wymienić, koszt pewnie by był niemały.
No ale co ja tam wiem, mogę się we wszystkim mylić.
No ale co ja tam wiem, mogę się we wszystkim mylić.
- Scelena
- Marka samochodu: Seat Ibiza 1,2 TSI
- Podziękował;: 255 razy
- Otrzymał podziękowań: 199 razy
- Znak zodiaku:

W sumie nie interesowałam się zbytnio tematem ze względu na cenę . Dla mnie to nieosiągalne a jak na coś mnie nie stać to nie zawracam sobie tym głowy :>
-
gruby1993
- Marka samochodu: nogi :-))
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
żyjemy w 21 wieku więc energia elektryczna powinna być standardem tym bardziej iż prąd można wyprodukować z bele czego mam tu na myśli węgiel,ropę,śmieci, energię wodną i wiatrową ,oraz jądrową. Jest to znacznie tańsze rozwiązanie niż jazda na jakimkolwiek ciekłym paliwie :-) co do lobbingu myszka ma rację, pieniądz zawsze zwycięży :-) a co do ładowania no cóż ładować możemy w domu :-d
- Mysza
- Moderator
- Marka samochodu: Scenic/C4Picasso
- Podziękował;: 90 razy
- Otrzymał podziękowań: 117 razy
- Znak zodiaku:

Możemy w domu, tylko jak na razie jakie dystanse przejeżdżają autka elektryczne? Słyszałam coś o 60km, to nad morze raczej nie zajadę. Na razie w miarę rozwiązaniem są hybrydy. W Holandii miałam okazję jechać jako pasażer Priusa i specjalnej różnicy w komforcie jazdy nie zauważyłam.